Onze diensten

Mediation helpt bij sluimerende conflicten en voorkomt mogelijke escalaties. Het is dé manier om arbeidsconflicten op te lossen.  
Een onafhankelijke, deskundige mediator helpt om de verschillende partijen tot elkaar te brengen. Zo kom je tot een constructieve en duurzame oplossing. Een oplossing die vaak net iets anders is dan je zelf had bedacht.
Wij bemiddelen op advies van de bedrijfsarts, bij dreigend ontslag of bij ziekteverzuim waar vaak nog iets anders meespeelt. 

Mediation bij ontslag

Besluit je om een werknemer te ontslaan? Bijvoorbeeld omdat hij of zij niet goed functioneert of omdat de onderlinge verhoudingen zijn verstoord? Of moeten er collega’s ontslagen worden vanwege een reorganisatie van het bedrijf?  

Wat ook de oorzaak is, het is belangrijk om de periode die voorligt op een goede manier af te sluiten. Ook als je in goed overleg besluit om uit elkaar te gaan. Zo voorkom je hoog oplopende emoties en een langdurig slepende procedure.  

Het doel van mediation bij ontslag 

  • Goede en redelijke afspraken maken waar iedereen zich in kan vinden. De afspraken leggen we vast in een vaststellingsovereenkomst. Wel zo helder: op deze manier kunnen er geen misverstanden ontstaan. Daarnaast is zo’n overeenkomst wettelijk verplicht.  
  • Als werknemer krijg je een oplossing op maat met een ontslagvergoeding. Je kunt snel je energie weer steken in het vinden van een nieuwe uitdaging. Ook is het in veel gevallen mogelijk je recht op een uitkering te houden.  
  • Beide partijen gaan zonder ruzie of bitterheid uit elkaar. Op een prettige manier.  

Mediation bij re-integratie

Het is spannend om te re-integreren nadat je een tijd ziek bent geweest. Als werknemer vraag je je af: kan ik het werk weer aan? Wil ik eigenlijk nog wel werken? Of wil ik liever ander werk gaan doen? Als leidinggevende of HR-manager ben je benieuwd of de inzet en bevlogenheid van je collega nog hetzelfde zijn.  

Onze mediators begeleiden beide partijen in dit proces. Zij zijn objectief en bieden ondersteuning om de re-integratie tot een succes te maken.  

Het doel van mediation bij re-integratie 

  • Zo soepel mogelijk terug naar de werkplek. Soms is na een periode van afwezigheid de oude functie te veel veranderd. Of het werk is te zwaar. In overleg bekijken we wat wél mogelijk is. Zo gaat ervaring niet verloren en ga je weer met plezier naar je werk. 
  • Blijkt uit de mediation dat het werk niet meer past? Dan kijken we samen naar een manier om ander werk te vinden. Dat kan binnen de organisatie zijn of daarbuiten.  

Mediation bij regelmatig ziekteverzuim 

Als een werknemer zich vaker ziekmeldt dan gebruikelijk, speelt er meestal iets anders. Misschien zijn er spanningen tussen collega’s. Of wordt de werknemer gepest. Ook kan het zijn dat de werknemer steeds minder gemotiveerd is voor het werk.   

Het is dan belangrijk om hierover in gesprek te gaan. Zo voorkom je langdurig verzuim en een eventuele ontslagprocedure. En dat is fijn voor leidinggevende en werknemer.  

Het doel van mediation bij ziekteverzuim 

  • Samen gaan we op zoek naar de redenen voor het verzuim.  
  • Is duidelijk wat de oorzaken zijn? Dan maken werknemer en HR of leidinggevende afspraken om onnodig verzuim te voorkomen.  
  • Als werknemer ga je weer blij en tevreden naar je werk.

Ontvang vrijblijvend
informatie over mediation of
het oplossen van arbeidsconflicten

We nemen snel contact met je op.